Vad är egentligen fredagsmat?

22nd november 2023

Hej på er!

Tillbaka i stan, utvilad och ett år äldre… 
Laddad för julen som står för dörren. 
Första advent nästa vecka, då börjar vi smyga igång julen på allvar. 
Vi kommer fira lite i advent butiken samt ha provning av några nya trevliga alkoholfria alternativ till julborden. 
Först ut en Julspritz som serveras kall, kryddig och söt. 
En ”Julnogroni” som värms som en glögg. 
Rackarns goda, dessa kommer från Stockholms bränneri runt hörnet här på Folkungagatan. 
Sen kommer Ryan från Järn Hvit som är en alkoholfri snaps. 
Något som kan vara riktigt svårt att få till men måste säga att Christoffer verkligen lyckats bra.
Skickar en länk här till företaget där historien bakom Järn finns. 
Tycker det är kul att det rasar in alkoholfria alternativ som inte bara är ramlösa och cola. 
Märks att fler och fler väljer bort en del alkohol. 
Dels på utbudet som kommer men även på krogarna och då det oftast finns riktigt bra alkoholfria paket att välja på. 

Men det är ju nästa vecka, ska kanske fokusera på den här veckan istället? 
Förra veckan var lugn här, betydligt lugnare än vi trott (kanske för att jag var borta;) )
Pga av det hade vi alldeles för mycket skaldjur kvar när vi stängde i lördags som vi då frös in. 
Tänkte köra ett riktigt bra erbjudande på 1 hummer, 4 havskräftor, 1 krabba, 5 hg räkor samt bröd och valfri aioli för 700:- 
Lagom för 2 personer.
Glöm inte att skaldjuren är frusna men vi har så klart kokt dom här. 
Finns typ 10 paket att slåss om så först till kvarn. 
Boka via formuläret som vanligt. 
Det är sista rycket på krabban, får en liten laddning som vi inte har kokt själva.. 
Får se hur det kommer se ut med havskräftor till helgen, idag ver det tji. 
Den svenska hummern har gått upp till 940:- men passa på att köra skaldjurspaket den här veckan..

Vi hade en diskussion om vad som egentligen är ”fredagsmat”.. 
Jag älskar som bekant husmanskost och till helgen kommer vi göra ett 
plockat fläsklägg med rotmos, senapspicklade rotfruker samt hemgjord senap. 
Det är riktig fredagsmat i min värld. 
Råder lite olika meningar men vad säger du? 
Om du inte vill ha världens godaste rätt kan du få tonfiskbiffar med oliver,tomat, sardeller & vitlök serveras med rosmarinrostad potatis samt valfri aioli. 
Gott det också men slår inte fläsklägg;) 

Det kommer lite annat smått och gott som bra pris på marulk från Smögen 420:-(520:-) 
Vi kommer koka en högrevschili för 39:- hg. 
Även en ankpaté med aprikoser.. 
Ankbröst blir det också för 398:- 
Knäredkyckling, kroppkakor, blodpudding och världens godaste isterband hittar du  i disken. 
Ärtsoppa med fläsk, hemgjord senap & nystekta pannkakor med syltgrädde finns det också.

Smörrebröd till helgen blir med kallrökt lax och pepparrot.
Rostbiff med curryremoulade och rostad lök 
Dagens ost med tomatmarmelad på frukt & nötbröd 
3 st 165:- 

Dessert blir morotsmunkar med frosting i för 55:- 
Sen blir det något med vitchoklad inte riktigt bestämt än vad det blir men som vanligt blir det gott… 

Bortsett från den stundande julen som vi laddar för knåpar vi också ihop nyårsmenyn. 
Ska se till att den är klar till nästa vecka. 

Som vanligt blir jag extraglad när du använder dig av formuläret, både julens samt helgens. 

Ha nu en trevlig helg, det ska jag ha. 
Ska äta julbord på Riksarkivet på söndag. 
Rekommenderas, rackarns bra.
Bara att kliva in i ett helt rum med desserter, riktigt Willy Wonka-style. 
Har du några frågor är det bara att ringa mig på 08-6400882 
/Pernilla på Hammarströms