Så sjukt less på kantareller nu….

6th september 2023

Nä du, nu var det sista gången för i år jag åkte till Plåten för att plocka kantareller… 
Kantarellerna tog ju aldrig slut! 
Överallt stod dom där och lyste… 
Och ivrig som jag är ”karl-plockade” jag fick jag höra. 
Dvs man tar med alldeles för mycket bös som pinnar, mossa och grenar. 
Vilket resulterade att det tog en evighet att rensa. 
Och mitt tålamod tryter lätt efter ett tag så nu får ni slåss om 40 kg rensat sen gav jag upp. 
Helvete vad trist men det stoppade mig ju inte från att gå till skogs igen. 
Fick 20 kg till men dom får ni rensa själva, pallade inte mer. 
250:- rensat och 200:- orensat. 
Trots mängderna svamp tänker jag ta betalt för vet du… 
I skogen finns det djur, massor av små djur.. 
Myggor, fästingar och älgflugor. 
Jag är nästan uppäten så kilopriset borde vara flera tusen. Minst!
Så det så! 
Använd formuläret och boka om du vill ha.

Finns även 10 liter plockade lingon från krokarna runt Plåten. 
Det är dock Anita som plockat lingon för det är ju tråkigare än tråkigt att plocka.. 
90:- litern kostar lingonen. 

Nästa vecka tror jag det blir krabb-premiär. 
Det har ni längtat efter va? 
Många som frågat i alla fall. 
Måste suga ut sensommaren lite till med kräftorna för när krabban kommer är det samma sak som höst i min värld.. 

Vi kommer så klart ha helgkassar denna vecka som vanligt. 
Börjar med en krämig skaldjurssoppa med smördegsstänger för 155:- pp 
Sen blir det en riktig klassiker som jag faktiskt aldrig ätit men får bli att pröva i helgen då. 
Oxfilé Wellington dvs smördegsinbakad oxfilé med kantarellduxell serveras med höstens grönsaker samt rödvinssås. 
Och ett gott röpang till. 
Slink in på bolaget, tror det kom en massa kul nu till månadsskiftet. 

Vill du hellre käka fisk så blir det rödingfilé som är gratinerad med det kreolska smöret vi gjorde till ostronen sist som var galet gott. 
Till det kommer det serveras ett jambalyaris med chorizo & rökt paprika samt Creamy Corn. 
Goffigt och gott. 
195:- kostar varmrätterna. 

Sen blir det dessert på Victoriaplommon, tror bestämt från Ullis tomt. 
En plommonpaj med mandelmassa och citron för 125:- och är lagom för 2 personer. 
Även en kolamousse med pappa-plockade lingon och krossade kakor i glas för 75:- 

Givetvis behöver du inte köpa alla tre rätterna utan kan köpa precis det du vill. 
Men röding på fredag och oxfilé på lördag blir det då här. 

”Pappa-plockade” har ju varit ett uttryck länge i butiken då Ullis far sett till att vi fått frukt/bär & svamp genom åren. 
Nu blir det även ”Pernilla på Plåten plockade pantareller” också. 
Lokalt så det förslår…
Men vet inte hur länge det blir innan jag tröttnar, det går ju an såna här år.. 
Och plommon från Ullis tomt, det glömde jag ju. 
Så lokalt som från Tallkrogen..
På tal om lokalt, äggen från Sanda som jag skrev om förra veckan lös ju med sin frånvaro.
Var kanske lite ivrig även där för dom rackarna kommer visst först i morgon. 
Ledsen och klantigt av mig då ni var många som beställde.. 
Förlåt.

 

Vill du laga lite själv kom det in kanonfin tjock långafilé idag, kommer mer framåt helgen. 289:- kg
Smörstek fisken runt om och servera med en rostad paprikasås till. 
Eller stuva kantareller med massor av grädde och gräslök till? 

Smörrebröden den här veckan kommer vara följande 

Varmrökt laxröra med pepparrot 

Lantpaté med cumberlandsås samt cornichons 

Dagens ost med hemkokt marmelad 
3 st 165:- 

Havskräftorna ligger stadigt på 690:- kg och räkorna kostade i dag 37:- hg. 
Får väl se vad priset blir i morgon. 
Hoppas på ett kanonpris så vi kan köra räkfrossa. 
Men vi får väl se.. 
Nästa torsdag är det visst ”Räk-mackansdag”… (Alla dessa dagar…)
Vill du boka räkmackor till jobbet  så ring bara så löser vi det. 
Kan så klart skicka ett bud också om ni inte håller till i närheten. 
Alltid bra att boka innan, i synnerhet om du vill ha många. 
Gör ju våra mackor på vårt hembakta mumsbröd så gäller ju att brödet finns. 
Tycker personligen  räkmackor på thékakor är en styggelse.. 
Ungefär som att blanda leverpastej & räkor i smörgåstårta.. 
Tänk vilken tur att vi har ett eget ställe där vi får bestämma precis vad vi vill servera:) 
Men har du förslag på helgkassar är du mer än välkommen att maila mig med förslag. 
Kanske någon gammal klassiker som mormor gjorde? 
Eller någon speciell husmanskost du skulle vilja att vi fångade upp. 
I helgen blir det blodpudding och mer kroppkakor. 
Börjar hinna göra kroppkakor ofta nu så kan nästan säga att det finns i det ”stående” sortimentet.. 
Med reservation för att det är slut;) 

Nä du, dags att borsta pliggarna för snart ska fiskmånglerskan upp igen. 
Ring som vanligt på 08-6400882 och boka. 
Fast inte än utan först vid 08.00 är vi på plats men du kan boka via formuläret. 
God kväll 
/Pernilla på Plåten