Lagat något vi inte gjort på 15 år och nog aldrig mer kommer laga igen…

13th september 2023

Halloj gott folk!

Lite sen i dag för håller på och bygger om butiken inför kvällens ”Öppna bord”. 
Som vanligt blir det skaldjursfrossa de lux för 14 personer som inte känner varndra.
Denna gång  även med krabba (470:-kg) idag för den första krabban för säsongen är just kokt.
Ser kanonfin ut. 
Så nu är det bara att ramla in, många av er som längtat. 
Får jag säga lite uppkäftigt att vi kokar grymma krabbor? 
Och havskräftor.. Och insjökräftor och hummer;) 
Nä ska kanske vara lite mer ödmjuk… 
På fredag lanseras det ett nytt vin som ska vara kanon till krabba. 
Les Marigny vovray med artikelnummer 92090 för 179:-

För er som är bättre än jag på att hålla er från flaskan är detta visst ett vin som gör sig ypperligt att lagra. 
När man såg folkhälsomyndighetens rekommendationer får man dela upp flaskan i 12 omgångar..

Idag var det tji med havskräftor på Smögen men hoppas det kommer till fredag. 
Blir väl som vanligt stort fokus på krabban nu framöver så klart. 
Har gjort en ny smaskig sås till krabban som vi kryddat med wasabi, ingefära & chili. 
Var oväntat gott måste jag säga. 
Hovmästarsås & senapskräm finns så klart också. 
Räkorna kostar idag 320:- kg men brukar dessvärre gå upp lite till helgen. 

Det kommer vild hälleflundra till helgen för 598:- 
Fortsätter med långafilé som är en rackarns prisvärd fisk som gör sig toppen att steka, ugnsbaka med något gott täcke eller i ett paket kanske? 295:- kostar långan 
Även fin makrill till helgen. 
I somras så fileade jag makrillen och gravade över natten. 
La sedan in fisken i olivolja, persilja, citron och en mild vinäger. 
Typ en egen Boquerones. 
Serverad på vittbröd med en klick aioli. 
145:- kg för den hela makrillen
Supergott och gjorde succé. 

Nästa vecka så ska jag vara ledig.. Ja igen, jag vet.. 
Det blir en vecka i Paris på uteserveringar med ostron och bubbelvin. 
Just nu är det närmare 30 grader så hoppas värmen ger sig lite.. 
Med det sagt vet jag inte om det kommer något nyhetsbrev men håll koll på sociala medier som kommer uppdateras regelbundet. 
Där är vår lilla teaterapa grym så det kommer bli många filmer det kan jag lova. 

Fyllt på köttdelen rejält den här veckan. 
Bortsett från ny blodpudding & kroppkakor blir det en svensk hängmörad entrecôté 698:- kg, svensk biffrad med kappa 498:- samt rosékalv från Holland för 598:- 
Även knäredskyckling med skinn för 350:- kg. 
Till det har vi slagit en bearnaise samt gjort lite olika sorters smör som Café De Paris, persilje och vitlökssmör samt ett smör med rödbeta & getost. 
Rödvinssås samt potatisgratäng finns också. 

Sen har vi gjort en rätt som vi inte gjort på 15 år och kommer nog inte göra på 15 år..
Sillbullar med korintsås.. 
Kanske ingen favorit men är ca 105 år för ung för att uppskatta det. 
När jag blir stor kanske det blir en ny favorit. 
Passa på för det är nog en engångsföreteelse. 
Eller det ska jag inte säga för det var en kund som ville ha och då gör vi så klart det. 
Inte den som är den. 
Vet du med dig att det är någon rätt som du verkligen vill ha så ring bara så löser vi det. 
Och vill du återuppliva ditt smakminne med sillbullar så är det helgen du ska passa på.. 

Men vi har lagat god mat också till helgen.
Nä så får man inte säga men helgkassarna denna vecka blir följande 

Rödingfilé som vi har gravat med chili, ingefära som vi serverar med en nudelsallad smaksatt med koriander, fisksås och juliennegrönsaker för att sedan toppas med chiliaioli. 145:- pp
Tanken är att det ska vara en förrätt men vill ni ha det som varmrätt, köp tre portioner och dela på. 
Det blir lagom skulle jag säga. 

Varmrätter blir en pankofriterad koljafilé som serveras med en rostad kumminmajonnäs, grillad citron samt potatispuré smaksatt med persilja. 
Boeuf Bourguignon med kantareller, rödvinskokta rödlökar, bacon och serveras med ett potatispuré smaksatt med västerbottenost 
195:- per portion kostar varmrätterna. 
Fick ett tips om ett kanonvin till höstens alla grytor Bruna Grimaldi Barbera Dálba med artikelnummer 90099 

Dessert blir en nöt & chokladtårta med cornflakes, kola. 
Galet gott, fick just en smakbit till kaffet. 
85:- biten. 
Ullis ska göra någon dessert i glas också med äpple men vi får se vad det blir. 

Smörrebröden den här veckan blir med 
Gubbröra med kaviar & gräslök 
Rostbiff med curryremoulade och rostad lök 
Dagens ost med hemkokt marmelad 
3 st 165:- 

Det var det för nu  för jag måste putsa glas till kvällen. 
Kan vara en av dom tråkigaste sysslorna att göra. 
Sen undrar folk varför vi inte startar restaurang?!
Både putsa bestick och jobba kvällar? 
Nä du, det var vi gjort nog i våra dagar. 
Fast det var ju ett tag sen vi jobbade på krogen för vi insåg att första oktober är det 18 (!!!!) år sedan vi tog över butiken.. 
Räcker med en härlig kväll då och då med Öppna Bordet. 
Kommer snart ett nytt datum för er som vill komma och frossa skaldjur..  

Hej då eller Au revoir 
 säger jag,Pernilla på Hammarströms som nås på 08-6400882 eller med vändande mail 
Fast allra enklast är om du använder formuläret.