Midsommar!

15th juni 2022

Halloj! 
Då var det dags att fira midsommar!
Ja jag vet att det är en vecka kvar men måste erkänna att vi ligger lite efter i år.. 
Det har varit så mycket cateringar/studenter och annat så vi har inte riktigt fokuserat på midsommar som vi kanske borde ha gjort. 
Men vi kommer hinna bli klara med allt, har till och med planerat lite sill/strömmingsnyheter även om dom inte är klara än;) 
Det blir en ”sommarsill med picklade grönsaker”, krämig sill smaksatt med pepparrot & persilja, nygammal klassiker som basilika & parmesanost. 
En citrongravad strömming med fänkål samt en gravad strömming med rödbetor, kapris och gräslök. 
Allt finns uppradat i beställningsformuläret under midsommar. 
Vår midsommarmeny hittar du där också. 
Det står lite lite kött i formuläret men det kommer. Vet du med dig vad du vill ha så ring mig så löser jag det. 
Som sagt, midsommar kom lite tidigt i år.. 
Eller nä, precis lagom för jag börjar bli  ”semester-klar”… 
Vi har öppet fram till torsdag kl 18 och stängt på midsommarafton. 
Men tips är ju att handla i början av veckan för som bekant är inläggningar av sill/strömmingar och gravning gamla konserveringsmetoder så med rena verktyg och maten i kyla så håller sig allt mer än väl till midsommar och över det. 
Tänk bara några generationer bakåt, hur länge hade inte gammelmormor sillen i jordkällaren? 
Har inte skrivit något direkt vinförslag till midsommarmenyn för sill och vin är ju ingen ”matchmade in heaven” (märkligt uttryck för övrigt) men till den inkokta laxen kanske vi kan tipsa om en vit bourgogne chardonnay med artikelnummer 7608301 för 139:- 
Eller en trevlig chablis för 209:- med artikelnummer 559501 kanske? 
Tror bestämt jag hoppar över att maila dig i nästa vecka för jag kommer inte ha något vettigt alls att komma med utan det är ”bara” midsommar som gäller då. 

Har knappt något vettigt den här veckan heller om jag ska vara ärlig. 
Jonas 2 håller just på med helgens kasse som den här veckan blir queneller på abborre som vi kommer servera med anjovisgräddsås smaksatt med gräslök. Till det får du välja om du vill ha färsk potatis eller potatispuré. 
Lite härliga primörer får vi väl ha också? 
165:- pp. 

Tove ska göra smörrebröd. Igen ska väl tilläggas för den absoluta trenden den här våren har varit smörrebröd och plockmat. 
Vet inte hur många hundra dom gjort i veckan. 
Men det är inte konstigt för det är perfekt mingelmat när man är många för man blir mätt. 
Det förslår lite mer än plockmat så mer prisvärt skulle jag säga. 
Denna veckas sorter blir med friterad rödspätta med curryremoulade & rostad lök. 
Bresola med kikärtshoummos 
Dagens ost med hemkokt marmelad på frukt & nötbröd 
3 st 150:- 
Dessert blir en vitchokladmousse med yoghurt och är toppat med en jordgubbskompott i glas för 75:- 

Kommer en del grillfiskar till helgen bland annat havskatt från Smögen för 340:- kg. 
Kanske göra ett paket med lite blanchade primörer och ett citronsmör som får ligga och gosa på grillen? 
Och ingenting jag har klart så du får göra själv;) 
Sa jag att tiden är knapp här men tips kan jag alltid ge även om du får laga lite mer själv den här veckan. 
Fast varför krångla till det egentligen? Hela disken är ju full med aiolisorter/mangosalsa och annat gött till grillen. 

På fredag kommer det norska räkor för 390:- kg samt en liten laddning med havskräftor för 650:- kg. 
Havskräftorna är ju goda men det märks att det börjar bli varmare i vattnet och med det inte lika bra superkvalité som på vintern när vattnet är kallt. 
Ännu en anledning att stänga på sommaren, du är bortrest, för mycket turister på Smögenbryggan dvs upptrissade priser samt för varmt i vattnet för att skaldjuren ska vara som jag vill ha dom. 
Även att Stockholm kommer frodas av turister i år är det ingen idé att hålla öppet. 
Men en annan bra grej med att stänga är ju att jag säljer ut hela sortimentet! 
Det är ni många som ser framemot vet jag. 
Vissa hävdar att det är roligare än NK-rean men det vete tusan om du frågar mig;) 
Börjar med 10% på måndag den 4 juli för att öka till 40% på fredag den 8 juli. 
När butiken är tömd stänger jag och går hem. 
Rean innefattar allt i butiken och varje morgon kommer det hem ny fisk och nya skaldjur. 
Så allt ska väck, löjrom, ostar, hummer torrvaror ja precis allt. 
Men precis som vanligt kan du inte förboka något utan det är först till kvarn som gäller. 

Nä du, nu får det räcka för i dag. 
Och med det säger jag ”glad midsommar och boka din mat i god tid”
För er som varit med vid tidigare storhelger vet att jag tar mig friheten att stoppa förbokningarna när jag märker att vi inte kommer hinna med.. 
Klicka nu på formuläret eller kom in i början på veckan och shoppa din midsommarmat. 

Glad midsommar önskar Pernilla & Ullis
Ps ring mig på 08-6400882 om du tycker något verkar rörigt i formuläret…