Öppet bord, Kreolska kräftor och abborre.. Högt och lågt som vanligt.

17th september 2025

Hej på er gott folk!
Då var jag tillbaka i storstan. 
Vet inte om jag varit speciellt saknad för  en kund sa 
”Vad tyst det var här idag? Är Pernilla ledig?”
Nu vet jag inte vem som sa det men det stämmer ju fullt ut..

Jag ska börja med att säga att den 2 oktober har vi höstens första och kanske enda ”Öppna Bord”. 
Det är många nya gäster på nyhetsbrevet som kanske inte vet vad det innebär men det är helt enkelt så att kl 18.30 får 16 personer komma till butiken och frossa i snittar/ostron/skaldjur med tillbehör samt dessert och kaffe. 
3 olika viner ingår och Gun som håller i det hela kommer ha en liten vinprovning under tiden ni käkar. 
Man får boka max 4 platser för en härlig spridning runt bordet. 
Vill man kan man boka ett eget bord med egna vänner. 
Men det är ett ypperligt tillfälle att träffa nytt härligt folk. 
1600:- per person kostar det så ring och boka din plats. 
08-6400882 ringer du om du vill haka på. 

Om två veckor kommer årets kalixlöjrom. 
Jag har inget exakt pris än men ska se till att det blir bra pris på ett halvkilo. 
Vet du med dig att du vill ha kan du hojta redan nu men som sagt ingen aning om vad priset blir. 

Vi kör vidare på insjökräftorna från sjön Boren för 550:- kg. 
Västerbottenostpajer/såser/bröd finns i massor.
Den norska krabban är kanonfin just nu, 450:- kg. 
Inga priser på räkorna och havskräftorna än men jobbar som vanligt på det bästa priset. 
Från Smögen kommer det komma färsk bläckfisk för 270:- kg. 
Knivmusslor/hjärtmusslor för 298:- kg
Gör en god pasta i helgen kanske? 
Pröva vår Martellipasta som gör sig toppen till krämiga pastarätter. 
Bra pris på färsk marulk för 450:- kg (ord 580:-) 
Abborrfilé för 450:- kg. 
Servera abborren med vår Sandefjordssås och kokt potatis.
Marulken blir grym med vårt Ndjuasmör efter du smörstekt eller grillat fisken. 

Pallar du inte laga mat blir det så klart lite helgkassar även denna vecka. 
Och den här veckan behöver du inte välja utan bara ta en av varje.. 
Jag som i vanliga fall inte är så förtjust i varma skaldjur men i detta fall går det inte att ducka. 
Kreolska kräftor med chorizo, majs och potatis. 
Det är ingen idé att rabbla kryddorna som är i utan tänk dig hela kryddhyllan på Ica. 
Tänk bort bockhornsklövern sen är det allt;) 
Kanske en liten överdrift men inte mycket. 
Kräftorna äts som varmrätt och du drar bara hela härligheten i en gryta. 
Servera med aiolin och det hembakta brödet som kommer med. 

Jag har lite tur för köket kör fläskkött 2 veckor i rad. 
Älskar fläskkött, Ullis var lite skeptisk men det går ju inte att misslyckas eller hur? 
Knaprig fläsksida med svål serveras med servettknödel, surkål och rödvinssås. 
Du hör ju själv, ett måste på tallriken i helgen
195:- per person kostar varmrätterna

Helgens husmanskost är oxrullader med saltgurka och morot som serveras med gräddsås. 125:- pp. 
Det kommer finnas potatispuré att köpa vid sidan av om du vill ha det. 
Allt finns på formuläret så klicka och kika på vad du vill ha.
Blodpuddingen står i ugnen som jag tycker du ska servera med mjukstekta äpplen & rödlök. 
Jag åt så mycket äpplen på Österlen förra veckan så kroppen min fick en chock. 
Inte ätit så mycket frukt sen jag var 8 bast och hade fruktstund på fritids.. 

Kroppkakorna är precis klara och extrabra om du bokar.. 
Hinner knappt göra kroppkakorna längre innan de är slut. 

Dessert blir den en Brownie med cheesecake på något vis, lite oklart än. 
Kolapajer/citrontarte/ chokladtryffeltårtor finns det också. 

Tänkte köra lite rea på min absoluta favoritost i helgen. 
Den har blivit ett begrepp som ”världens bästa getost” här. 
Men ni är många som håller med mig. 
En blåmögelost från Frankrike gjord av getmjölk som vi kör för 450:- kg den här helgen. Ordinarie 650:- kg. 
Rallar även ut Sivan´s Bondost Fröjdefull som är lagrad i 15 månader. 
Mild och lite syrlig, perfekt på vårt hembakade mumsbröd till frukosten. 
250:- kg (ord 350:-) 

På tal om bröd kommer smörrebröden den här veckan innehålla 
matjesill, ägg och gräslök. 
Rostbiff med sveciamajonnäs samt en perfekt krämig Gorgonzola på frukt & nötbröd toppat med hemkokt marmelad 
3 st 165:- pix. 

Ja det var väl typ det jag hade att komma med. 
Precis som vanligt kommer det tillkomma en massa käk/rårvaror innan fredagen är här.. 
Håll koll på sociala medier för ”sistaminuten-tips” 
Boka nu din mat via formuläret och ring på 08-6400882 om du vill boka dina platser till Öppna bordet. 
Vi hörs 
Mvh Pernilla på Hammarströms