Tjoho! Vi är tillbaka

13th augusti 2025

Hej gott folk!

Då var det slut på lugnet och vi är tillbaka. 
Hoppas du haft en lika skön sommar som jag? 
Vi åkte ner till Plåten i Dalsland och höll oss där hela sommaren. 
Fullt sjå att bygga lada/dricka vin och hänga löst. 
Precis som det ska vara på sommaren. 
Känns skönt att vara tillbaka, det där med ”Jobb-ångest” har jag aldrig fattat. 
Kanske det är tid att byta jobb om man känner så? 

Alltid lika kul att kicka igång hösten. 
Alla skaldjur som kommer samt ganska skönt med lite klarare luft.
Just nu kokar vi kräftor för glatta livet, snart kommer det svensk hummer. 
Kan få tag på europeisk hummer redan nu om någon är sugen på det. 
Sen kommer ju den efterlängtade krabban från Norge. 
Där får vi kanske ge oss till tåls några veckor men vi längtar. 

I höst kommer vi så klart köra lite ”Öppna Bord” och privata sittningar i butiken samt förhoppningsvis ett bord för ”äldre” igen. 
Hoppas få till en lördag med Melodikryss och nybakta bullar också. 
Vill du boka en privat skaldjursittning ringer du bara mig så snackar vi ihop oss. 
08-6400882 ringer du då. 
Vi fyller år den första oktober, det måste vi ju fira eller hur?
Hela 19 år sedan jag och Ullis tog över butiken… 
Och själva butiken fyller 104 år.. 
Det är verkligen ett kulturarv vi förvaltar, förvaltar med kärlek. 
För det är inte utan att man är lite stolt när man hänger här säger jag ödmjukt… 😉 
Ska kolla med Fredrik Eriksson på Långbro om vi kan köra en onsdag på deras 100:-lappen så får ni komma dit och käka. 
Gjort det ett par ggr, synnerligen trevligt. 
Och även om vi inte är där så åk dit någon onsdag. 
Olika gästspel med olika krogar/kockar och annat löst folk. 
Vi går kanske under betäckningen löst folk… 
Men mer om det senare, allt kommer på nyhetsbrevet jag lovar.

Mycket som händer i helgen, Nytorgsfester & Kulturfestival och framförallt ska vi käka kräftor. 
Våra kräftor kommer hit levande så vi kokar dem här. De kommer från Borens sjö i Östergötland och är kanonfina. 
Kräftorna kostar 550:- kg och om man vill kan man köpa ett ”Party-pack” för 350:-. 
Det innehåller 1/2 kg Insjökräftor, västerbottenostpaj, kumminrostad prästost samt valfri sås. 
Man beräknar 1/2 kg kräftor per person och det är ca 10 kräftor.
 
Det kommer också havskräftor från Smögen men de kommer först på fredag och kommer kosta 820:- kg. 
Räkor från Smögen och de kostar 69:- hg. 
Snart förvinner norrmännen från Smögen och priserna kommer gå ner. 
Dessa turister som drar upp alla priser;) 

Jag har fått hem en  laddning av  kanonfin långarygg för 450:- kg. 
Vi kommer göra helgkasse på just långaryggen. 
Serveras med en krämig kantarellsallad på svenska sommarkantareller med bacon samt en sveciaostmajonnäs med vitlök samt duchessepotatis. 
Det kommer hem mer långarygg på fredag men boka gärna. 
Passa på att slänga på grillen eller göra trevliga grillspett? 

Fin Sterlinghälleflundra, lite dyrare 850:- kg men värt pengarna om jag får säga. 
Det finns en drös olika kryddsmör som vi gjort, bland annat ett supergott Ndjuasmör. Lite kryddigare men gör sig toppen till både långaryggen & hälleflundran. 
Finns även ett karamelliserat rödlökssmör samt ett smör med örter/vitlök och finriven getost. 

Vill du grilla kött har jag en fantastisk biffrad som är hängmörad med kappa samt en entrécôte, även den hängmörad.
Från Skottland kommer det köttet. 
En drös olika hantverkskorvar finns också, du får kolla formuläret så behöver jag inte rabbla;) 
Hunnit göra både kroppkakor & blodpudding så vi har legat i.
Kroppkakorna fyllda med massor av lök & fläsk. 
Blodpuddingen är med äpple/rödlök & späck. 
Precis som det ska vara. 

Bortsett från helgkassen med långaryggen har vi gjort en Gazpacho och till det ska vi baka baguetter. 
Det finns så klart också vår klassiska fiskgryta med aioli & samt hembakat bröd. 
Inkokt lax med dillmajonnäs samt picklad gurka & fänkål samt färsk potatis
195:- per person kostar alla varmrätter. 

Smörrebröd den här veckan blir med en kräftröra smaksatt med citroncest. 
Just den röran finns också att köpa i lösvikt om du bara vill ha röran. 
Tunnskivad biffrad med västerbottenostkräm samt dagens bästa ost med hemkokt marmelad. 
3 st för 165:- 

Dessert den här veckan blir en chokladmousse i glas samt även en mango/passions/cocosdessert även den i glas. 
Lite oklart exakt men det är smakerna som blir i alla fall. 
Kolapajer/citrontarte & chokladtryffeltårta finns det givetvis också. 

Bortsett från all mat till helgen har vi skrivit en drös nya cateringmenyer. 
Det drog igång med en gång så har 3 olika beställningar på SensommarMenyn. 
Kul att den verkar tilltala kalas-sugna-kunder.
Lite nya plockmatsalternativ finns också. 
Kika under fliken så hittar du förslagen. 

Ska förbi Plåten en snabbis i början av nästa vecka så hoppas hitta massor av kantareller. 
Vi får väl se vad som finns för det har varit så torrt i sommar, solen har verkligen gassat varje dag. 
Gör iofs inget men vore kul med lite kantareller, man blev bortskämd i fjol med alla kantareller måste jag säga.. 

Ha nu en trevlig helg så ses vi. 
Boka gärna din mat via formuläret eller ring mig på 08-6400882 
Mvh Pernilla på Hammarströms fisk.