Äntligen helg igen.

25th januari 2018

Hej på dig. 

Allt väl?
Äntligen har skreisäsongen tagit fart. 
Nu kommer perioden då jag äter torsk 5 ggr i veckan. 
Så himla gott och det som är bra är att man kan koka, steka, fritera you name it med torsken. 
Skrei betyder skrida på norska och det är precis vad denna fisk gör så här års.
Skrider ner från Barents hav till Lofoten med omnejd för att leka. Köttet på skreien är fastare, vitare och bara så himla gott! (Om du nu inte kör fisken för länge, det jag alltid tjatar om.. Hellre för kort tid än för länge om du köper fisk hos mig…) 
För ett par år sedan var jag & Ullis i Nordnorge för att fiska skrei. 
Fantastiskt väder, strålande sol, spegelblankt hav ombord på en trålare. 
Och fisk som hoppade runt om båten så förutsättningarna kunde inte vara bättre.. 
På 4 dagar fick Pernilla upp en sketen kolja på 5-6 hg.. 
En bedrift i sig och ganska typiskt mig.. Tur vi inte fiskar själva, då hade butiken överlevt i 3 veckor…
Men som sagt, passa på nu för böveln och ät torsk. 
Länk till vad som gör torsken till en skrei.
Vi har gjort ett brynt vispat smör som vi smaksatt med kokta ägg och gräslök samt kaviar.
Koka potatis till och middagen är fixad. 
Drick en bourgogne som  Laroche till med artikelnummer 5621 för 119:- pix. 
Eller Clotilde Davenne inte lika ”fatad” men väldigt god, 129:- och har artikelnummer 5562. 

Det kommer lite lake i morgon också, märks att isarna lagt sig i år. Fick 2 stycken på hela säsongen i fjol.  
En väldigt underskattad fisk om du frågar mig, kanske om du stuvar så är det överskattat men säg till så filear vi fisken åt dig. Du mjölar och steker i mycket smör. Påminner lite åt marulk i smak & konsistens. 
En fisk vi kört ofta på ”Öppna bordet”, det är alltid kul att få er att upptäcka nya smaker. 

I skaldjursväg finns det lite av varje, som vanligt.. 
Bra pris på stora havskräftor, 398:-kg och räkor för 29:- hg. 
Hummer från Canada för 269:- st samt från Irland för 898:-. 
Ostron för 19:- st, blåmusslor för 85:- nätet. Dom rackarns kungskrabborna eller kamtchatkakrabba som tanterna på miljöförvaltningen tycker jag ska säga har dessvärre gått upp galet mycket. Varför har jag ingen aning om.. 
749:- kg kostar dom nu, nog för att det är gott men.. 

Vi ska till förrätt denna vecka göra en liten råbiff som vi smaksätter åt det asiatiska hållet. Kommer rulla dom i sesamfrön samt servera med vår Sean Connerydressing och picklad rödlök.
Att dricka vin till detta funkar sisådär, ta en kall Singha med artikelnummer 1428. Mycket bättre!
Kommer dock finnas först på fredag och efter lunch.. 
Ni är så tidiga på fredagar, vi hinner ju inte riktigt med;)

Ledsen med kroppkakorna i början på veckan. Det blev en riktig retning. 
Dom rackarna tog ju slut i ett nafs men Calle ska göra fler tills i nästa vecka.. Men ring ner om jag ska lägga undan.. 
Kommer även mer blodpudding till helgen.

Har lite Stiltonost som jag vill bli av med så jag säljer dom för 60:- st (ord 139:-) Nu vill jag bli av med allt som har med julen att göra, nog för man kan äta stilton året om men. 
Kör även bra pris på Baskeriue, baskisk fårost med halvhård karaktär samt ”mild” och god i smaken. 250:- kg (ord 340:-)

Till dessert bakas det febrilt just nu. Ullis provbakar till och med…. 
Och det blev sjukt gott. En banantarte tatin. Låter knas men blev så himla gott och med chokladkrämen kommer det bli grymgrymt. 
Finns en liten film på Facebook när Ullis förvånade sig själv…

Connie håller i sin tur på att baka Stickybuns med frosting. Hon och Ullis har så flashiga ord, själv skulle jag kalla det en butterkaka med extra allt. Säger kanske mer om mig. Men som vanligt blir det väldigt gott när dom är i farten. 

På tal om bakverk är det ju snart dags för fettisdag, den 13 februari. 
Vi kommer baka våra minisemlor. Vill du ha till jobbet är det bra om du förbokar.. 

Nä allt för nu, dags att förbereda butiken för öppning. 
Kram på er och trevlig helg säger Pernilla som vill att du ringer om jag ska lägga undan något. Ring då på 08-6400882 eller svara på mailet.