Det vankas helg igen…

19th februari 2025

Hej på er gott folk!

Då var jag på G igen… 
Tänkte jag bara skulle dra en supersnabb presentation av mig, Pernilla & Ullis. 
Så mycket nytt folk så tänkte kanske göra det ordentligt. 
Du som hängt med sedan begynnelsen kan ju blunda. 
Eller nä blir kanske inte bra… 
Jag, Pernilla har lekt fiskaffär sen 2006 tillsammans med Ullis. 
Vi jobbade ihop på Ulla Winbladh och det ena ledde till det andra så för 19 bast sen fick vi köpa Hammarströms fisk. 
Från början var syrran Therese med så vi bildade aktiebolaget ”Tre Spättor Ab”
Efter något år hoppade Therese av och några fulingar gjorde anspråk på vårt namn så det fick vi börja om med Elsa Hammarströms eftr.
Gjorde iofs inget alls, det är viktigt att inte glömma att det inte bara är en gammal butik från 1921 utan även ett kulturarv vi förvaltar.
Alla vi som jobbar i butiken är kockar så att utveckla butiken från den gamla fiskaffär det en gång var till en liten saluhall var inte svårt.
Vi göra ju allt, bakar bröd, desserter och massor av husmanskost från grunden i butiken. 
Fick en fin utmärkelse i våras för vårt främjande av husmanskosten. 
För dig som tror att du signat upp dig på ett kort och koncist nyhetsbrev kan jag bara säga ”tji fick du. ”
Eller det är  kanske inte så här mycket tjat i vanliga fall. 

Nu ska jag ge mig, jag lovar!
Fast att prata mat är ju det jag är bäst på så blir kanske minst lika långt.. 
Ska fortsätta slå ett slag för skreitorsken som är kanonfin just nu. 
Har som vanligt styckat ut alla delar på torsken såsom rygg, slag, filé och den hela bakdelen. 
Gillar när fiskarna är så stora att vi pratar styckningsdetaljer… 
Olika goda tillbehör finns så klart men i min värld är det svårslaget med skirat smör, riven pepparrot, kokt hackat ägg och några färska räkor. 
Och något riktigt kallt och krispigt i glaset. 
Räkorna ligger runt 50:- hg den här veckan, hoppas de går ner något till helgen. 
Havskräftorna fortsätter hålla bra pris, 650:- kg. 
Kräftorna är verkligen kanonfina just nu, märks att det är kallt i vattnet. 
Får hem hummer från Irland för 1200:- kg och hummern från Canada ligger på 880:- kg. 
Fick hem första laddningen idag av hel rödspätta från Smögen.  198:- kg
Perfekt pann-stora så du steker fisken i rikligt med smör. Ös fisken med smöret och innan servering bryner du extra med smör i pannan och häller i kapris, rödbetor. 
Jag gillar smör som du kanske märker.. 
Smör,grädde , vin och skor.. (kanske ovidkommande i fallet men skor är viktiga saker….)
Finfin lubbfilé och koljafilé från Smögen för 340:- kg
Kanske göra lite fish´n chips i helgen? 

Vi ska göra mer kroppkakor i helgen, Niklas är inne på att vi ska sluta sälja det för de tar ju alltid slut så fort.
Blodpudding med späck, äpple och rödlök är just nu i ugnen. 
Majskyckling kommer det i morgon också. 
Biffrad med kappa från Finland likaså. 

På tal om biff så blir en av helgens helgkasse blir Biff Strindberg med risolepotatis och rödvinssås. 
Galet gott om du frågar mig. 
195:- pp
Fisken den här veckan blir smörstekt gösfilé som serveras med en vitvinssås smaksatt med ostron. 
Till det blir det friterade potatiskroketter som är smaksatta med västerbottenost. 
Det där med att fritera… Samma sak som med smör, det kan aldrig gå fel… 

Till förrätt ska vi göra en skaldjursoppa, fonden står på spisen just nu. 
Kommer smakas av med massor av grädde (du ser, igen!) och cognac. 
69:- hg kostar soppan och om vi hinner blir det parmesansnurror till men måste brasklappa snurrorna. 

Blir även lite pintxosplock i helgen. 
Vi ska göra en bläckfisk och knivmusselsallad som kryddas med chili/vitlök och olivolja. 
Dubbelpanera och fritera ostron står också på listan. 
Till det blir det en rostad paprikamajonnäs.. 
Om du går på någon form av diet eller använder dig av ”light-produkter” är vårt hak inte rätt ställe är jag rädd. 
Men säger som jag brukar ”Jag bjuder på vin i vassen” för jag står där varje år ,glad i hågen… 
Även fått hem supergoda sardeller i olivolja och vinäger. 
 Boquerones skulle jag säga. Servera på vår hembakta surdegsbaguette med den rostade paprikamajonnäsen.. 

Bortsett från de färdiga rätterna har vi lite halvfärdiga rätter också den här veckan.. (logiskt?) 
Kokar Osso Bocco som är lammlägg kokta i tomatsås och vid servering toppas med gremolata. 
Man ska helst servera saffransris till men det får du styra upp själv. 
Herrman har gjort fishcakes som han kryddat med limeblad, chili, sticklök och vitlök. 75:- st. 
Servera med vår Sean Connerydressing kanske? 
Även där får du ordna med tillbehöret själv. 

Smörrebröd den här veckan blir med en kräftröra som vi smaksatt med prästost, hemgjord leverpastej med rödbetsallad & salt gurka. 
Smörbönskräm med friterad blomkål 
3 st för 165:- pix. 

Desserterna är som vanligt lika oklara som skaldjurspriserna så här på onsdagarna men vi brukar få till det i alla fall;) 
Det kommer bli variationer på äpple är i alla fall tanken.. 
Kolapajer/citrontarte/godbitar och chokladtryffeltårtor finns som vanligt. 
Är du inte så ”dessertig”av dig (finns visst den typen av människor har jag hört men lika främmande för mig som light-produkter) finns det massor av goda ostar. 
Har fint pris på Sivans extralagrade Svecia & prästost. 
Lagrade i 36 månader så passar ypperligt som dessertost. 
Salt och god! Salt… Också ett måste i min värld, får väl se om jag hinner bli 50 bast ens… 
Salt, socker, smör och grädde samt skor. 
Vad mer behöver man i världen? 
Med de bevingade orden slutar jag, äntligen tänker du väl nu.. 
Boka gärna din mat via formuläret eller ring på 08-6400882. 
Kan så klart svara på vändande mail.. 
Trevlig helg önskar jag dig. 
Mvh Pernilla på Hammarströms fisk